Gå til hovedindhold
Hjem

Hovedmenu

  • Lydhistorier
  • Bøger
  • Film
  • Fremtidige projekter
  • Blog
  • Om
  • Kontakt

Atomer – en serie til folkeskolens 9.-10. klasser

Så! Fik vi udgivet vores atomfilm. Ni stk.

Her er en omtale i Folkeskolen. 

Og her er pressemeddelelsen: 

Atomfysik er ikke det nemmeste stof i udskolingen. Men nu er der hjælp at hente. I ni korte film hegler onkel John unge Hannibal igennem pensummet for fusion og fission, inden han skal til eksamen dagen efter. Og det er en indsprøjtning, der ser ud til at virke.

”Kære elev!”, står der under hver af de ni kortfilm som netop er blevet udgivet på youtube. ”Skal du til eksamen i morgen, og har du slet ikke styr på atomerne? Så sæt dig ned, stram selerne, og se filmene med det samme.”

’Videnskanylen’ hedder det netop offentliggjorte materiale, som må siges at have en meget direkte tilgang til fysik- og kemistoffet. Projektet er støttet af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestillings udlodningsmidler. 

På materialeplatformen er materialet beskrevet som supplerende materiale til undervisningen i fysik/kemi i udskolingen. Men man burde snarere kalde det for ni supplerende ’førstehjælpsfilm’ til de elever, som måtte være lidt bagud, og som har akut brug for en opdatering af pensum. Filmene varer 5-10 minutter hver, og består af en unik blanding af fortællende animationer, grafik, simulationer, montage og skæve dialoger mellem den unge Hannibal, der skal til eksamen i morgen, og onkel John, der synes at vide meget om emnet. 

Teamet bag ’Videnskanylen’ er tre garvede formidlere: forfatter og illustrator Boris Boll-Johansen, der er uddannet fra Det kgl. Danske Kunstakademi; Søren Storm, som i mange år har undervist og formidlet naturvidenskab, samt Robin Engelhardt, der bl.a. har været videnskabsjournalist på Ingeniøren og på Dagbladet Information. 

Ifølge Robin Engelhardt var det ikke helt nemt at knække formidlingskoden i denne forbindelse. ”Vi ville lave noget, der virkede og ville blive brugt, og vi vidste, at en god rammehistorie ville kunne skabe engagement og relevans,” siger han.  ”Men vi havde ikke så meget erfaring med filmmediet, så der skulle nogle fejlskud til, før vi ramte noget, som vi følte kunne spalte et par hjerneceller.”

De færdige film er forbavsende simpelt opbyggede. Man ser kun onkel John og Hannibal i form af deres muse-bevægelser og skriblerier på et fælles online skriveprogram. Onkel John taler og skriver og tegner flittigt i dokumentet, mens Hannibal uploader billeder, lytter, afbryder onklen med en kvik bemærkning, svarer på spørgsmål, eller bare gumler på noget mad i baggrunden. 

"Ja, det tog noget tid at finde den rette form," siger Boris Boll-Johansen, "men da vi først fandt den, fornemmede vi straks, at hér var der potentiale. Ikke mindst fordi formen giver mulighed for kække dialoger med et direkte dagligdagssprog." 

Søren Storm, der bl.a. har stået for seriens videotekniske del, siger: ”Vi havde meget forskellige indgange til projektet, hvilket faktisk viste sig at være en stor styrke. Mens Boris hele tiden har haft fokus på den gode fortælling, ville jeg have så mange detaljer som muligt med, og være mere præcis i sprogbruget, som man jo typisk er i undervisningsmaterialer.”

”Ideen om Hannibal, der blev undervist over nettet af sin onkel, blev udklækket af Boris og Robin,” forklarer Søren Storm. ”Da det endelig kørte, havde vi en platform, man ret fleksibelt kunne arbejde videre fra. Jo, der har været mange lydmæssige og visuelle detaljer, men det har bestemt været arbejdet værd. Det viste sig hurtigt, at det ikke mindst var takket være alle disse detaljer, historien kom til at flyde. Til sidst glemmer man vel nærmest, at man kigger på animationer.”

Teamet håber nu, at elever, forældre og lærere vil tage materialet til sig. Og hvem ved, måske kommer der også efterspørgsel fra andre fag: "Den pudsige, men forhåbentlig effektive video-undervisningsform, vi har udviklet, kan jo i princippet anvendes på alle emner, alt stof," slutter Søren Storm. 

Grevinde Danner - Den fattige balletpige der blev kongens kone

 Vi har tidligere bl.a. lavet film om Struensee, Holberg og Johanne Luise Heiberg for Teatermuseet i Hofteatret – se dem her på siden. 

Den spritnye film, vi har tilvirket for det ærværdige museum, har Grevinde Danner som biografisk emne – og der er hovedvægt på hendes tilknytning til Hofteatret.

Grevinde Danner – født Louise Rasmussen – blev efter hårdt slid på Hofteatrets kongelige balletskole en vaskeægte balletpige. Hun blev dog kun figurantinde, dvs. en af dem, der optrådte i baggrunden. Som en slags fyldstof, for at sige det, som det er.

Efter teaterforestillingerne var der ofte animerede fester, og her mødte hun både sin langvarige elsker, Carl Berling (med hvem hun fik et barn), og den senere konge: Christian d. 7, som hun ad åre fik et stormombrust (temmelig sikkert platonisk) ægteskab med. Hun blev gift til kongens venstre hånd, for hun var ikke af fin familie og var desuden den ustadige konges tredje kone. Derfor kunne hun fx heller ikke opnå titel af dronning men måtte tage til takke med at blive grevinde. 
Hun arvede dog ikke desto mindre store dele af kongens anselige formue, da denne døde. For pengene tilgodeså hun de ringest stillede i samfundet: De enlige mødre. Men hun brugte også en del på sig selv, blandt andet på rejser til fjerne egne som Egypten og Palæstina. Feriefotos røber et anseligt følge af opvartere! 

Filmen om Grevinde Danner, der varer lidt under seks minutter, kan også ses på iPad ved siden af Danners loge i Teatermuseet i Hofteatret. 

Det delte land, kapitel 1

Tegnefilmen Det delte land - kapitel 1 handler om Tyskland i tiden 1945-1949.
Den varer 13 min. 

Jeg tænkte bare (efter 10 års fast bosted i Berlin): Hvordan forklarer man egentlig den nye generation, hvor vildt det var, at Tyskland var delt? Og hvordan gør man det begribeligt, hvorfor det skete? Og hvordan en samling af landet efter så meget splittelse overhovedet kunne finde sted? Og så så hurtigt!

Der er tale om en crowdsourcet film. 14 børn har leveret tegninger på bestilling, tegninger, som jeg så har klippet lidt i og nogle gange farvelagt og i hvert fald blandet med mine egne tegninger. Brugerinddragelsen passer fint med den collagestil, som jeg også har brugt i de andre små infofilm, jeg har lavet, fx for Røde Kors og for diverse danske museer. 

Det er planen, at der skal komme to film mere (omhandlende perioderne 1949-1985 samt 1985-1990) - men lad os se på det, det er ren con amore det her, dvs. der er ingen penge i det. Jeg laver således disse små historiefilm, når der er tid mellem andre opgaver. 

Magasinet Menneske - en lille teaser i anledning af crowdfundingen

I anledningen af crowdfundingen af Magasinet Menneske - nu som bog, lavede jeg lige denne lille teaser. 
Man kan se mere om projektet på crowdfundingsitet Booomerang.
Crowdfundingen er jo nu lukket, skal det siges. Med succes. Bogen forlængst udgivet. 

Klørkonge Photoshop© tutorial

Jeg har jo selv lært et og andet af de turorials, der ligger ude på nettet, og især på YouTube, så jeg tænkte, at det var på tide at betale lidt tilbage. 
Så hermed er to minutters kondenseret tegneundervisning. 
Men ok, jeg kom nok til at ironisere lidt over genren. Sorry.

De tre første Klørkonge-historier

Der er egentlig ikke tale om en "film". Der er tale om lydfiler, der er tilsat lidt grafik. Grafiken kommer fra Klørkonges produktion af postkort, plakater, bogforsider m.v. gennem ti år. Billederne skifter ca. hvert minut.

YouTube fungerer som bekendt også som musikkanal i dag - ja, måske især? YouTube-brugerne har affundet sig med, at billedsiden ikke er levende, selv om det egentlig er en videokanal (ofte er det kun et pladecover, der gengives i samtlige spilleminutter), og det gør det jo ret ligetil at lægge noget lytteratur derud også. 

De Klørkonge-historier, der er klasket sammen til een lang lydfil, er: 

  1. Hvorfor motorvejene hedder, som de hedder (2005) 
  2. De store opfindere: Mp3-afspilleren (2006) 
  3. De store opfindere: Porcelænet (2006) 

Kalles guldbukser - hvordan dit gamle kluns bli'r til nødhjælp

Denne video lavede vi til Røde Kors. Det er en del af en undervisningspakke, der også indeholder magasiner og lærervejledning og online spil og andet godt, der alt i alt kan udfylde en hel emneuge. (Det er dog kun denne film og så magasinet, vi har været involveret i.) 
Bestil materialet hos Røde Kors HER - det er gratis. 

Bacon, biler og bølgegang - 139 år med Englandsbåden

Denne film er lavet for M/S Museet for Søfart i Helsingør. Museet var lynhurtige til at forberede en udstilling om Englandsbådene, da de erfarede, at ruten skulle lukke. Udstillingen åbnede således ikke mange dage efter, den sidste Englandsbåd sejlede. 

Filmen varer 9 minutter. Den er klippet sammen af ca. 10 historiske fotos, ca. 30 tegninger og ca. 20 manipulerede fotos. Plus det løse. Nedenunder kører det originale lydspor fra Bossys Bos lydstudie. Det er også ham, der spiller street wise viking og baconglad unge. 

Holberg - tegnet og fortalt

Endnu et skud på Klørkonges stadig mere vidtforgrenede filmtræ. Vi har lavet nogle stykker efterhånden. Denne varer ca. 10 min., og der er en rigtig skuespiller på indtalingen og det hele. Når børnene sætter den i gang inde på Teatermuseet, starter de gerne med at måbe. Find selv ud af hvorfor.

Johanne Luise Heiberg - et navn med chokolade i

En lille film om den danske skuespillerinde Johanne Luise Heiberg. Måske en af de dygtigste skuespillere, landet har fostret. Samtiden hyldede hende - og hun blev en vaskeægte diva. Filmen her forsøger at komme lidt omkring i hendes særprægede liv. Den er lavet for Teatermuseet i Hofteatret. 

Sider

  • 1
  • 2
  • næste ›
  • sidste »